10/25/2016

SZYBKIE CZEKOLADOWE CIACHO

Masz ochotę na coś słodkiego, a w domu pustki? Ten przepis zdecydowanie jest dla Ciebie!

POTRZEBUJESZ:
(blaszka 22x33)
Ciasto:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 szklanki mąki
- 5 jajek (średniej wielkości)
- ok 180g masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru
- szklanka mleka
- małe opakowanie cukru wanilinowego

POLEWA CZEKOLADOWA
- 100g mlecznej czekolady
- 50g masła
- ok 50 ml śmietany 30%

WYKONANIE:
1. Jajka ubijamy z cukrem (ok 5 min). W tym samym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i cukrem wanilinowym, gdy uzyskamy już jednolitą masę wlewamy mleko i trzepaczką dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki.
2. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
3. Do masy jajecznej, dodajemy mąkę i masę czekoladową, całość dokładnie mieszamy ( można mikserem, na niskim obrotach).
4. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 - 45 min.

Gdy ciasto nam wystygnie, zabieramy się za polewę :)
Przygotowujemy ją tak samo jak w cieście, ale zamiast mleka dodajemy śmietanę 30% ;)

Wybaczcie za zdjęcia ze snapchata, aczkolwiek zabrałam się za ciasto późnym wieczorem i nie przyszło mi do głowy, żeby zrobić również na bloga :)


Tak jak widać na zdjęciu pierwszym założeniem był karmel, ale dzis stwierdziłam, że będzie 100% czekoladowe :)


1 komentarz: